Päikesepaneelid, mis on heas vormis ka veel aastal 2065

„Aasta siis oli 65“ laulis Ivo Linna. Laulus mõeldi küll aega eelmisest sajandist, kuid enne Jaanipäeva Münchenis toimunud Euroopa peamisel päikesemessil USA juurtega tootja Maxeoni garantii on samas – põlvkondi ületavas – mõõtkavas. Tippkvaliteediga päikesepaneelide tootja pakub 40-aastast efektiivsuse garantiid. Muide, Austraalias päikeseautode MM-il osalenud Eesti tudengite auto, millest tehtud dokumentaalfilmi sai kinos vaadata sel kevadel, kasutas sama firma elemente. 

Maxeoni 40-aastane garantii muutub tasapisi küllap normiks, vähemalt kvaliteeti hindavatel firmadel. Tihenevas konkurentsis on viletsate päikesepaneelide tootjatel üha raskem, sest eelmise aasta peamiste tootjate 40%-se hinnalanguse taustal saab sama raha eest osta palju paremad paneelid. Päikesepaneelide üleilmsed tootmisvõimsused ületasid kevadel teravati piiri, enam kui kaks korda rohkem kui paigaldati.

Pool sajandit paneelide kestvust tähendab päikeseelektri palju madalamat hinda eluea-põhises arvutustes, mida kasutab näiteks Lazard. Seda mitte ainult paberil, vaid pika elu jooksul toodavad paneelid elektrit ju palju rohkem. Ligi paari tuhande patendi omanik Maxeon garanteerib, et paneelide tootlikkus jääb kõrgeks. Firma tegevjuht Bill Mulligan väitis päikesemessil, et nende uus rekord ületab 25% (märtsi ametlikult kinnitatud tulemus oli 24,9%, müügile jõudnud paneelidel aga 24,1%). See tähendab, et aastal 2065 on paneelide tootlikkus ikka veel vähemalt 22% (müüki jõudnute arvestuses 21%), mis on võrreldav praeguste tavaliste päikesepaneelidega. 

Parimate päikesepaneelide elektri valguses saab tähistada Ivo Linna laulus mõeldud 65-nda paiku sündinute 100. sünnipäeva. Ja paneelidel on siis jaksu veel küllaga.   

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun