Maikuus toimusid õigustalgud, et vähendada toiduraiskamist!

Rohetiiger kuulutas koostöös Õiguskantsleri kantselei ja advokaadibürooga Sorainen välja õigustalgud, et teada saada, millised on juriidilised takistused, mis ei luba inimestel ja ettevõtetel toidu raiskamist vähendada.

MIKS SEDA VAJA ON?

Rohetiigri toidukampaania raames on välja tulnud erinevaid lugusid sellest, kuidas suuri toidukoguseid visatakse ära, sest kehtivad seadused ei toeta toiduraiskamise vähendamist selliselt, et see oleks toitlustusettevõtetele ja kauplustele mugav ning majanduslikult mõistlik.

Toiduraiskamist esineb kõikides toidu elutsükli etappides. Näiteks oleme kuulnud olukorrast, kus catering ettevõte peab keelduma üritusest järele jäänud toitu tellijale kaasa pakkimast. Suurem ja süstemaatilisem probleem on aga toidukauplustes, kus igapäevaselt visatakse suuri toidukoguseid prügikasti, sest toidu annetamise ajaaken ei ole kauplustele majanduslikult kasulik. Samuti on probleeme toidu annetamisega ja selle ümber valitsevate müütidega.

Need on vaid paar näidet sellest, kui ulatuslik probleem on. Selleks, et teada saada, mis täpsemalt toidu raiskamise vähendamist takistab ongi vaja leida üles kõik probleemikohad. Kõik saavad aidata, jagades oma kogemusi õigustalgute raames.

KELLELE ON SUUNATUD?

Õigustalgud olid suunatud nii üksikisikutele kui ka ettevõtetele. Oma sõna said sekka öelda kõik, kellel on kokkupuuteid juriidiliste takistustega, mis ei luba toidu raiskamist mõistlikult vähendada.

Ootasime  nii kogemuslugusid kui ka viiteid konkreetsetele seadustele, mis takistavad toidu raiskamist vähendada.

MIS SAAB KOGUTUD VASTUSTEST?

Sorainen analüüsib kokku kogutud vastused läbi. Kui mõni regulatsioon vajab muutmist, siis tehakse vastav ettepanek Õiguskantslerile analüüsimaks muudatuste võimalikkust.

Aitäh kõigile, kes saatsid meile oma lugusid ja ettepanekuid. Sorainen analüüsib nüüd kõiki teie kirju ja juuni keskel anname need Õiguskantsleri kantseleile üle.

ÕIGUSTALGUID INSPIREERINUD FAKTID

2015. aasta Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskuse (SEI) uuringu järgi jääb aastas Eesti toidukauplustes maha müümata ligikaudu 12 000 tonni toiduaineid. Enim jääb müümata puu- ja köögivilju (47%), seejärel liha- ja kalatooteid (18%) ning pagaritooteid (13%). Valmistoidu ja piimatoodete osakaal maha kantud toiduainete hulgas on 10% ringis. Käesoleva aasta mai lõpus valmib SEI uuring, mis annab ülevaate toiduraiskamisest Eestis 2020. aastal.

Õigustalgutest saab tulevikus Rohetiigri regulaarne õigusruumi korrastamise formaat, millega muudetakse seadusandlus keskkonda toetavaks.

VAATA MEEDIAKAJASTUSI

Tutvu õigustalgute tulemustega!

TUTVU TULEMUSTEGA

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun