Korduskasutatavaid pakendeid pakuvad juba mitu ettevõtet

Lühikese aja jooksul on Eesti turule tekkinud mitmeid korduskasutuslahenduste pakkujaid, kes erinevad nii süsteemide kui ka pakendite poolest. Tutvustame teile RingKarpi, Bringpacki ja Ringot.

Täna jõuab maailmas vähem kui 9% ressurssidest ringlusesse. 91% põletatakse, ladestatakse prügimäel või sattub loodusesse. Teadlaste maailma eri piirkondades analüüsitud ookeaniprügi kõneleb meile globaalsetest trendidest, et ühekordsed kaasamüügipakendid on arvestatav probleem. Need toodetakse erinevaid loodusest võetud materjale kasutades, kasutatakse keskmiselt 15 minutit ja visatakse prügikasti. Ainuke päriselt loodust hoidev lahendus söögikohtadele on prügitekke ennetus läbi korduskasutuse.

Euroopa Liit on seadnud 2050. aastaks eesmärgi saada ringmajanduseks: majanduseks, mis disainib välja reostuse ja raiskamise, hoiab materjale ja ressursse ringluses ning taastab loodussüsteeme. Üks alaeesmärkidest on ühekorraplasti direktiivi elluviimine, mis näeb ette ühekordsete toidupakendite ja joogitopside kasutuse vähendamise. Siinkohal on rõhk korduskasutuslahenduste arendamisel.

Eesti riik plaanib ühekorrapakendite piiramiseks järgmiseid seadusemuudatusi:

  1. ühekordselt kasutatavale toidupakendile, millesse pakendatakse toit vahetult tarbija tellimusel ning joogitopsile, millesse müüakse pakendamata jooki, tuleb kehtestada hind, 0,50€. See peab olema kliendile näha ning ei tohi olla toiduhinna sisse peidetud. 
  2. aastast 2024 tuleb müügikohtades pakkuda tarbijatele korduskasutatavat alternatiivi ühekordsele toidupakendile ja joogitopsile.

Maailma tempo on täna teistsugune kui enne plastiajastut ning lõunal tellitakse paljudes ettevõtetes ühekordsetes pakendites toitu. Siinkohal tuleb hakata kasutusele võtma vanast inspireerituid tänapäevaste oludega arvestavaid lahendusi: korduskasutussüsteeme. 

Positiivseid näiteid, kus ettevõte palub toidukohal ühekorrapakendid korduskasutatavate vastu välja vahetada, tuleb aina juurde. 

RingKarp

RingKarp on üle-eestiline ringnõude süsteem. Tänaseks on RingKarbiga liitunud üle 60 toidukoha üheksas maakonnas, kellest mitmed toitlustavad ringkarpidega ka ettevõtteid. RingKarp kuulub üle-euroopalisse reCIRCLE võrgustikku: ringnõud liiguvad täpselt sama suure pandiga nii Saksamaal, Taanis, Hollandis, Itaalias kui ka Šveitsis. RingKarbi kvaliteetsed toidunõud on toodetud Šveitsis, korduskasutatavad vähemalt 200 korda ja oma eluea lõppedes suunatakse nõud ümbertöötlemisse tootja tehasesse Šveitsis. Ringtopsid on termosed, ringkarbid on paksu seinaga ja sisaldavad 30% ulatuses klaaskiudu, tänu millele säilib toit karbis pikemalt soojana kui ühekordses karbis.

RingKarbi süsteemis on tänasel hetkel pea 70 nn tagastuspunkti söögikohtade näol. Toidukohtades toimub ka ringkarpide ja -topside pesu koos toidukoha teiste nõudega, mis vähendab süsteemi keskkonnajälge ning maksumust söögikohale.
Ringnõu on kliendile tasuta. Nõu eest tuleb jätta pant (karbi eest 10 €, topsi eest 5 € ja söögiriista eest 1 €), mille saab klient ükskõik millisest liitunud toidukohast tagasi. Kõrge pant motiveerib inimesi nõusid tagasi tooma ja tänu sellele on pidev ringlus ja korduskasutamine tagatud. Ringkarpi saab tellida ka läbi Wolti platvormi. Ettevõtetele pakume töötajate prügivabaks toitlustamiseks erinevaid lahendusi ja ka keskkonnateadlikke ärikingitusi.

Bringpack

Bringpacki Balti Jaama Turu pilootprojektiga liitusid 2021. aasta aprillis viis Balti Jaama Turul tegutsevat toidukohta, hakates pakkuma üht oma populaarset toodet Bringpacki korduskasutatavas toidukarbis. Süsteem on lihtne: ostjad saavad oma toiduportsjoni Bringpacki karbiga kaasa osta ning hiljem pakendi tagastada Balti Jaama Turu peasissepääsu juurde paigaldatud Bringpacki korjeautomaati. Bringpack kogub tagastatud pakendid kokku, peseb puhtaks ning saadab uuele ringile.

Peale selle on Bringpacki süsteem olnud kaasatud mitmete suurürituste korraldusel. Samuti aitas Bringpack oluliselt vähendada ühekordsete plastnõude kasutamist suvisel Patarei Merekindluse pop-up linnaku toitlustusasutustel ning on tänaseks laienenud ka Ülemiste City söögikohtadesse.

Ringo Eco

Ringo Eco arendab üle-Baltikumilist, avatud ja neutraalset korduspakendite platvormi. Oma pakendeid võivad Ringo platvormile tuua toidutootjad, restoranid ja kaupmehed. Ringo Eco tagab korje, pesu ja pakendite haldamise. Lõpp-tarbijatele pakub Ringo Eco korduspakendite korje ja äraveo teenuseid. Ringo pakendeid saab tagastada avalikes tagastuspunktides. Isikliku tagastuskasti saab endale tellida iga kontorihoone, ettevõte, ühistu või eramaja.

Ringo süsteemiga on liitumas üha rohkem toitlustajaid, poekette ja kontorihooneid Tallinnas. Coop Tartu kirjutas alla ühiste kavatsuste protokollile, et käivitada veel sel aastal teenus Tartu poodide salatilettides. Tartus liituvad lähiajal veel Kvartali keskus ja Aparaaditehas. Ettevalmistamisel on pilootprojekt Selveriga ja Tehnopolisega Tallinnas Ülemiste linnakus. Ringo pakendid on juba saadaval kümne restorani menüüs kohapealt kaasa ostes ja kahe restorani puhul ka toidukullerite platvormidel.

Rohetiiger kõneleb

Rohetiigriga on liitunud üle 60 ettevõtte

Aasta 2022 esimeses kvartalis liitusid Rohetiigri esindusorganisatsiooniga SEB, ROI, Tallinna Lennujaam, Tallinna Kaubamaja ning aprilli lõpus ka BTA kindlustus. Küsisime liitujatelt, mis ajendab ettevõtete juhtkondi tegema samme jätkusuutlikkuse suunas? Hiljar Kõiv, BTA kindlustuse Eesti filiaali juhataja: “BTA kindlustuse strateegias on olulisel kohal jätkusuutlikkus, mis tähendab, et lisaks majanduslikele eesmärkidele oleme seadnud kõrged eesmärgid ka oma ökoloogilise […]

Loe edasi >>

Algas kandideerimine Rohetiigri Akadeemia kolmandasse lendu

Avatud on kandideerimine septembris algavale Rohetiigri Akadeemia kolmandale lennule. Kellel soov luua või võimestada enda rohetiimi, et ette võtta põhjalik ettevõttesisene rohepööre või roheteemades järgmisele tasemele hüpata, siis see programm on heaks vahendiks.Programm sisaldab 9 kuud intensiivset õpet ja õpitu rakendamist roheprojektide näol. Programm on laiapõhjaline – see on koostatud nelja ülikooli ja Rohetiigri partnerite […]

Loe edasi >>

Kokanduse eeskuju Kristjan Peäske: tahan teada, kust minu toit tuleb!

Ka hiiglasliku süsinikujalajäljega restoraniäris saab teha vastutustundlikke valikuid Aasta eest tegi Noblessneri sadamalinnakus tegutsev Lore bistroo karmi otsuse, loobudes oma kõige populaarsemast roast – tuunikalasalatist. “Siiamaani küsitakse, millal see menüüsse tagasi tuleb,” tunnistab üks bistroo omanikke Kristjan Peäske. Vastus sellele küsimusele on – mitte kunagi.  Eelmise aasta novembris avaldas bistroo sotsiaalmeedias ka postituse, mis selgitas otsuse tagamaid. […]

Loe edasi >>

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun