Toiduhoidmise kampaania tõi ühise eesmärgi nimel kokku kümneid ettevõtteid ja organisatsioone

Tänaseks on lõppenud Hoiame Head Toitu teavituskampaania, mille eesmärk oli vähendada toidu raiskamist kodudes aga ka laiemalt kõigis toidutööstuse etappides. Rohetiigri eestvedamisel tulid kampaania nimel koostööd tegema kümned ettevõtted ja organisatsioonid, kes leidsid viise oma klientide, töötajate ja partnerite seas teavitustööd teha. Nüüd on aeg otsad kokku tõmmata ja teha järeldusi.

Kampaania Hoiame Head Toitu jõudis tänu kõigile panustajatele suure hulga inimesteni, kes said teada, et iga äravisatud toidu valmistamiseks on kulunud palju planeedi ressursse, mida meil ei ole lõputult.

Ainuüksi Rohetiigri Facebooki postitusted jõudsid kampaania perioodil tuhandete inimesteni. Kõige nähtavam postitus oli Õigustalgute teavitus, mida nägi boostimise abil üle 20 tuhande inimese. Kampaania avapostitus jõudis üle viie tuhande inimeseni.

Üks levinuim toidu äraviskamise põhjus on riknemine. Tundub, et toitu ostetakse ikka kokku rohkem kui jõutakse enne säilimistähtaja saabumist ära süüa. Selle vältimiseks tee nii:

  • Mõtle läbi menüü ja planeeri toidukorrad. 
  • Tee ostunimekiri, arvestades, mis on juba kodus olemas on. 
  • Kasuta valmis toidud ära uutes roogades 
  • Tea „kõlblik kuni“ ja „parim enne“ erinevust. 
  • Säilita toitu õigesti. Hoia külmiku temperatuur vahemikus 1–4 °C ja sügavkülmiku temperatuur –18 °C juures. Sügavkülmuta.
  • Tõsta uuemad tooted külmikus ja kapis tahapoole ning vanemad ettepoole. 
  • Kui toidujäätmed siiski tekivad ja neid vältida ei õnnestu, kogu neid eraldi ja komposti oma koduses kompostris. Segaolmejäätmete hulka toidujäätmeid visata ei tohi.  

Planeeri toiduoste, säilita õigesti, kasuta ülejääke, komposti toidujäätmeid.Loe lisaks Keskkonnaministeeriumi Austa toitu jäägitult algatuse juures olevaid  häid nõuandeid ja viiteid uuringutele.

Rohetiiger kõneleb

Õigustalgute kokkuvõte

Suurem õigusselgus ja motiveerivad maksumuudatused paneksid ettevõtted toitu annetama Toidu raiskamise vähendamisele aitaks kaasa õigusselgus, juhendid ettevõtetele ja toitu annetama motiveerivad maksumuudatused, selgus Rohetiigri, advokaadibüroo Sorainen ja Õiguskantsleri kantselei koostöös läbi viidud Eesti esimesel toiduteemalisel õigustalgul. Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverki sõnul oli õigustalgute eesmärk teada saada, millised on juriidilised takistused, mis ei võimalda inimestel ja ettevõtetel toidu […]

Loe edasi >>

Rohetiigri Akadeemia lõpetamine

Rohetiigri Akadeemia viimane kuu oli päris aktiivne. Kokku toimus kolm üritust, mille käigus inspireeriti organisatsioonide juhte, viidi läbi kommunikatsioonikoolitus ning viimaks tähistati koolitusperioodi lõppemist. Pilootprogrammis osalevate organisatsioonide juhtide inspireerimine 27. mail Rohetiigri Akadeemia on peamiselt keskendunud rakendajatele. Juhid on küll siin ja seal olnud kutsutud, kuid peamine fookus on olnud “särasilmade” koolitamisel ja toetamisel. Samas […]

Loe edasi >>

Rohetiigri arenguprogrammi oodatakse uusi liikmeid

Alustame vastuvõttu Rohetiigri arenguprogrammi, kuhu on teretulnud liituma kõik ettevõtted ja organisatsioonid, kes tahavad oma tegevuse muuta keskkonnasõbralikumaks. Rohetiigri üks olulisemaid eesmärke on tõestada, et kestlik ettevõtlus ja organisatsioonide toimimine on võimalik ja isegi kasumlik. Selleks käivitasime 2020. aasta septembris pilootprogrammi, milles juhendame ja julgustame 15 organisatsiooni rohemuutusega alustama või juba asetleidvat muutust võimendama. Pilootorganisatsioonid […]

Loe edasi >>

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega.

Nõustun